Stress – symptomer

Herunder beskrives en lang række af de mest almindelige symptomer, der kendes på stress. Vær opmærksom på at listen ikke er udtømmende. Er du i tvivl, på egne eller andres vegne, om det du oplever, kan være stress, så kontakt mig for en gratis, uforpligtende samtale. Telefonnummeret finder du lige nedenfor.
Symptomerne er inddelt i Grøn, Gul, Rød og Sort for at kategorisere de enkeltes symptomers alvorligheder .

Almindelig “Grøn” stress:
Hver dag udløses der stress-reaktioner i kroppen, der altid hænger direkte sammen med en årsag, f.eks. jobsamtale, eksamen, morgenmyldretidstrafik eller tanker om alt det, vi skal nå. Det er nødvendig, almindelig, ufarlig hverdagsstress = “Grøn” stress.
Symptomer på grøn stress kan være følgende:
– Anspændthed
– Bider kæberne sammen
– Holder vejret
– Sveder
– Rysten på hænder
– Sitren i kroppen
– Tissetrang
– Hjertebanken – kortvarigt
– Tør i munden

Moderat “Gul” stress:
Får vi ikke nok hvile og afstresning hver dag, er der risiko for at stresshormonerne ophobes i kroppen. Reaktionen i kroppen er en mere vedvarende “kæmp eller flygt” tilstand, og vi kan udvikle moderat stress = 2Gul” stress. Krop og psyke kan godt håndtere et par døgn eller lidt flere med moderat stress, hvis vi mentalt kan se, at der er en ende på det, f.eks en deadline på job.
Symptomer på gul stress kan være følgende:
– Uro i ben/kroppen
– Svært ved at falde til ro
– Hovedpine
– Dårlig nattesøvn
– Tanker, der kører rundt
– Irritation på andre mennesker
– Kort lunte
– Gråd, der presser sig på
– Nedsat koncentration
– Manglende overblik

Alvorlig “Rød” stress:
Er vi moderat stresset over længere tid, er der risiko for at krop og hjerne bliver overbelastet og alvorlig stress udvikles = Rød stress . Vi kan stadig godt fungere, men både vores fysiske og mentale formåen vil være nedsat.
Symptomer på rød stress kan være følgende:
– Mindre social
– Kan ikke overskue at planlægge
– Mere vred/aggressiv
– Irritabel
– Glemmer ting/ord
– Mentalt fraværende
– Større forbrug af stimulanser som slik/kaffe/alkohol
– Sygdom og eksem kan forværres
– Mave/tarm-problemer
– Blødningsforstyrrelser

Sort stress / sammenbrud:
Er vi i gennem længere tid alvorligt stressede og formår vi ikke at få stoppet op i tide, er der høj risiko på stress-sammenbrud. Det er kroppen eller psykens måde at stoppe os på. Ved stress-sammenbrud er det oftest nødvendigt med en sygemelding i en periode for at skabe ro om os selv, ligesom at professionel hjælp anbefales.

Kontakt mig på mobil 24669625, og lad mig uddybe præcis, hvad jeg kan hjælpe dig med. Og kan jeg ikke hjælpe dig, hjælper jeg med at finde nogen, der kan.